Tuniské háčkovanie

Tuniské háčkovanie

Som vášnivá pletiarka. Háčkovať viem, ale táto technika ma nikdy nebavila. Potom som objavila tuniské háčkovanie, a mám novú srdcovku!

Tuniské alebo afgánske háčkovanie je mix pletenia, háčkovania, mne sa zdá že aj tkania. Potrebujete dlhý háčik s koncovkou (ako klasická ihlica ale s háčikom) alebo háčik s káblikom.

Začína sa klasickou retiazkou, ktorej očká zdvíhate na háčik. Po prvom riadku máte na háčiku rovnaký počet očiek ako na základnej retiazke. V druhom riadku ich zháčkujte dole. Na rozdiel od pletenia alebo háčkovania sa úplet nikdy neotáča - stále pracujete na lícnej strane. 

Úplet, alebo tkanina, je pevnejší ako pri háčkovaní alebo pletení a rád sa stáča. Po dokončení ho odporúčam napariť. Tuniské háčkovanie je vynikajúce na doplnky ako sú vankúše, deky, obrusy, podložky pod poháre alebo pod taniere, obaly na kvetináče, tašky. Nie je vhodné na detské oblečenie.

Pri tuniskom háčkovaní sa dá krásne hrať s farbami a ich prelínaním. Je možné ním vytvárať rôzne plastické aj žakárové vzory (viď galéria ). 

Háčkovať sa dá aj do kruhu ale budete potrebovať obojstranný háčik s káblikom a môžete si urobiť čiapku alebo šál.

Tuniské háčkovanie je asi o polovicu rýchlejšie ako klasické háčkovanie a dvakrát rýchlejšie ako pletenie (a to pletiem rýchlo).

Autorkou modelov je pani Cendrine Armani. Nebyť jej, tuniské háčkovanie nespoznám a nevyskúšam. Ďakujem.

Posledné 2 fotky v galérii sú už môj výtvor. Na začiatok som urobila béžový vankúš, základným vzorom. Háčkovala som z bavlnenej priadze od Bergere de France, zo starých zásob. Som veľmi milo prekvapená - úplet bol pevný, ale keď som vankúš naplnila, na dotyk je veľmi príjemný a mäkký. 

Toto ma baví!

Galéria


To čo robíme
je naša vášeň
Poradíme pri výbere
správnej vlny
Overený a bezpečný
e-shop s vlnou
Vrátenie tovaru
do 14 dní ZADARMO